Ramen zijn een cruciaal onderdeel van zowel het uiterlijk als het interieur van uw huis.  De specifieke plaatsing van deze glazen openingen kan de manier waarop u met elke ruimte en het gebouw als geheel omgaat veranderen. Dus als u uw huis of kamerindeling ontwerpt, welke ramen en deuren moet u dan overwegen voordat u aan het werk gaat?

1. Laat het natuurlijke licht binnen

Een centraal voordeel van een goede raamplaatsing is het vullen van uw ruimtes met natuurlijk licht. Een goed verlichte ruimte creëert een open gevoel en een verbinding met de natuurlijke omgeving. Het heeft ook het praktische voordeel dat er minder elektrisch licht nodig is – iets wat uw portemonnee en het milieu ten goede komt.

Voordat u uw ramen plaatst, moet u rekening houden met de oriëntatie van uw huis. Welke invloed heeft dat op het licht dat de kamer binnenkomt en verandert het gedurende de dag? Als u wilt dat de ruimte de hele dag licht heeft, is het de moeite waard om te overwegen om ramen op verschillende muren te plaatsen om de zon te laten bewegen.

Door optimaal gebruik te maken van het natuurlijke licht verbindt u uw huis met de omgeving en creëert u een open, ontspannen sfeer.

De oriëntatie van uw huis kan ook van invloed zijn op de grootte van het venster dat u zoekt. Op het noorden gelegen kamers zijn wellicht beter geschikt voor grotere ramen om het beperktere licht optimaal te benutten, terwijl op het zuiden gelegen kamers kleinere openingen kunnen hebben voor betere thermische prestaties. Overweeg om aan de noordzijde van de kamer of het huis ramen in te bouwen om meer licht te laten binnenvallen in de kamers die naar het zuiden georiënteerd zijn.

Wees voorzichtig om de behoefte aan licht in evenwicht te brengen met uw verlangen naar passende privacy. Het ziet er misschien prachtig uit in de plannen om een goed verlichte badkamer te hebben, maar de realiteit van grote openbarende ramen in de kleinste kamer kan ongemakkelijker zijn. Ondoorzichtig of stippoliet glas biedt echter wel privacy, maar laat toch natuurlijk licht binnen.

2. Hoe beïnvloedt het uw kamertemperatuur?

Zoals bij alle openingen in uw huis hebben ramen een aanzienlijk effect op de temperatuur van de kamer en het huis als geheel. Ze beïnvloeden de thermische massa van het gebouw op verschillende manieren:

  • De ruiten vergroten het sterke zonlicht waardoor de kamers en het huis opwarmen.
  • Grote open ruiten van glas lekken ook warmte tijdens de koudere maanden.
  • Goed geplaatste open ramen kunnen zorgen voor welkome ventilatie om uw huis te verfrissen en te koelen.

Voordat u uw ramen plaatst, moet u zich afvragen hoe dit het hele jaar door invloed kan hebben op de kamertemperatuur.  Naar het noorden gerichte kamers met grote ramen bijvoorbeeld, zullen in de zomer voor warmtewinst zorgen, maar in de winter koeler zijn. Overweeg om te zorgen voor een voldoende dakbedekking, schermen of lamellen om de zonwering op te vangen. Ook de juiste glaskeuze kan een enorm verschil maken. Bijvoorbeeld dubbel glas, getint laag-e glas kan het comfort in een ruimte aanzienlijk verhogen. En vergeet ook de gordijnen niet, want ze kunnen echt helpen de kamertemperatuur te regelen.

3. Hoe zit het met het uitzicht?

Ramen zijn een natuurlijk brandpunt in elke ruimte. Als openingen naar de buitenwereld wordt het oog natuurlijk aangetrokken door het getoonde uitzicht – dus is het de moeite waard om te overwegen wat u wilt zien. Een bijzonder mooie omgeving is de moeite waard om uw kamer naartoe te oriënteren, omdat het zowel karakter toevoegt aan het ontwerp van uw huis als aan het aangename uitzicht.

Ramen zijn een verbinding met het natuurlijke woord buitenshuis, dus maak optimaal gebruik van de prachtige vergezichten.

Maar bij het plaatsen van vensters gaat het niet alleen om het opnemen van weergaven die u wilt zien. Een goede lay-out zal ook werken rond uitzichten die u liever niet in de directe omgeving ziet, zoals grote wegen of naburige huizen. Vergeet niet dat als er geen uitzicht is, u nog steeds kunt profiteren van het natuurlijke licht en de frisse lucht die de ramen van hogere ingestelde openingen voorzien.

4. Wat is de esthetiek van het gebouw?

Ramen spelen een belangrijke rol in het uiterlijk van uw huis. Naast de vorm van het gebouw, is het belangrijkste aspect dat de esthetiek van het huis bepaalt en vervolledigt het uw totale huisontwerp.

Het afstemmen van uw raampositionering en type op de bouwstijl van het gebouw kan helpen om een gevoel van evenwicht en consistentie aan uw huis te geven. Meer traditionele ontwerpen kunnen bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een symmetrische benadering, vooral aan de straat- of voorkant, terwijl modernere woningen iets meer experimenteel willen proberen.

Zelfs voor traditionele type woningen, houd er rekening mee dat alleen al omdat de voorkant een bepaald raampatroon volgt, dit niet de raamplaatsing voor de rest van het gebouw verplicht hoeft te stellen. Voel je vrij om te profiteren van het uitzicht of meer innovatieve ruimte-ontwerp aan de overige zijden

5. Stem uw ramen af op de functie van de kamer

De gewenste functie van elke ruimte is een grote overweging bij de planning van welke ramen te gebruiken en waar. Verschillende kamers hebben ramen nodig die beantwoorden aan verschillende behoeften en als er geen rekening wordt gehouden met deze behoeften, zal dat het leven moeilijk maken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste kamertypes en hoe de juiste plaatsing van de ramen elkaar kunnen aanvullen:

Keuken: Een drukke ruimte met veel vraag naar ruimte, licht en ventilatie – probeer zo goed mogelijk gebruik te maken van uw binnenmuren voor kasten en opbergkasten om voldoende ruimte te bieden voor grote raamopeningen in de buitenmuren. Vergeet ook niet dat als de ramen eenmaal op hun plaats staan, de ramen waarschijnlijk regelmatig geopend zullen worden, dus probeer een raamtype te gebruiken dat gemakkelijk te openen is en goed binnen handbereik ligt. Over keukenbanken zijn schuiframen ideaal omdat ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.

Badkamer/slaapkamers: Voor privéruimtes in uw huis is het de moeite waard om na te denken over hoe u ramen kunt plaatsen voor het potentieel van tweerichtingsverkeer. Kleinere en hogere ramen kunnen helpen om de intimiteit van deze ruimtes te behouden en toch het meeste uit natuurlijk licht te halen. Houd ook rekening met wat van buitenaf te zien is. Als u grote ramen in de slaapkamer heeft, kunt u overwegen om aluminium louvres buiten in de juiste hoek te plaatsen om licht binnen te laten met uitzicht naar buiten, maar ook privacy van buiten.

Openbare ruimtes: Eetkamers, woonkamers en familiekamers kunnen meer ramen en deuren huisvesten, maar ook grotere om een aangename en goed verlichte sfeer te creëren. Met weinig behoefte aan privacy kunt u zich richten op het optimaal benutten van het omringende landschap en de natuurlijke lichtinval.

Overweeg zorgvuldig hoe uw ramen uw plattegrond zullen aanvullen.

 

6. Wat zijn de gevolgen voor de plattegrond?

Uw plattegrond is nauw verbonden met de functie van de ruimte en moet een afspiegeling zijn van wat waar gemonteerd moet worden. Een goed ontworpen plattegrond maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en biedt ruimte voor meubilair, beweging en wandruimte voor ramen.

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat het raam layout works met de ruimte meegaat en niet verhindert dat het functioneert. Het lijkt bijvoorbeeld een goed idee om grote ramen of deuren op elke buitenmuur te plaatsen om een prachtig uitzicht volledig te kunnen waarderen, maar zonder dat er nog muren overblijven kan dit u de resterende vloeroppervlakte met meubilair overspoelen.

7. Bijpassende hoogte met de ruimte

De hoogte van elk raam moet zoveel mogelijk op de hoogte van de kamers passen. Te veel wandruimte boven de ramen kan een ruimte korter doen aanvoelen, terwijl te weinig ruimte kan leiden tot een slecht geproportioneerd gevoel. Langere dan gemiddelde kamers moeten gebruik maken van de beschikbare wandruimte door middel van langere ramen.

Laat voldoende ruimte over voor jaloezieën of gordijnen of overweeg in ieder geval of ze in uw ontwerp passen. Het is ook belangrijk op te merken dat het uitlijnen van raam- en deurkoppen op dezelfde hoogte een esthetische consistentie geeft aan de ruimte en waar mogelijk moet worden geëmuleerd.