Veiligheidsglas – als je op zoek bent naar een nieuwe douchecabine, dan ben je die term vast al wel eens tegengekomen. Het klinkt nuttig – veiligheid is goed, toch? Maar wat is het precies? En is het echt nodig of toch overbodige luxe?

Nu, om die laatste vraag eerst te beantwoorden: nee, het is zeker geen overbodige luxe. Veiligheidsglas is glas dat een speciale behandeling heeft gekregen waarbij het is verhit tot zo’n 600 graden. Deze behandeling zorgt ervoor dat het glas vijf keer sterker wordt dan regulier glas en tevens dat het niet in grote, scherpe scherven uiteen breekt als er iets of iemand tegenaan stoot. In plaats daarvan spat het uiteen in duizenden kleine, afgeronde stukjes waar je je niet of nauwelijks aan kunt bezeren. Denk maar aan de gesneuvelde bushokjes die je op Nieuwjaarsdag vaak her en der ziet liggen.

Het is dus veilig om door zo’n glazen douchecabine heen te vallen. En dat is belangrijk, want de badkamer is een vochtige omgeving en de vloer wordt vaak nat. Je kunt nu eenmaal op een onbewaakt ogenblik uitglijden en tegen het glas aan vallen. Daarom wil je zeker weten dat je geen ernstig letsel op kunt lopen als dat gebeurt!

Veiligheidsglas is dus echt een must. Er zijn gelukkig maar weinig douchecabines op de markt die niet van veiligheidsglas zijn gemaakt, maar het is de moeite waard om toch altijd even te controleren of die prachtige zwarte douchecabine die jij op het oog hebt hier ook mee is uitgerust.